Een luier wisselen is natuurlijk meer dan oude luier weg en nieuwe luier aan. De belangrijkste handelingen gebeuren tussen de wissel: de billetjes van de baby moeten dan grondig schoongemaakt worden om roodheid en huidirritaties te voorkomen. De volgende stappen leiden tot de perfecte luierwissel.

1. Leg alles klaar wat je nodig hebt

Voor je de luier van je baby verwijdert, zorg ervoor dat je alles bij de hand hebt wat je nodig hebt. Denk daarbij aan een schone luier, babydoekjes of vochtige doekjes en uiteraard je Dermocrem. Zelfs een schoon setje kleren voor de baby kan van pas komen als er grote rampen gebeurd zijn.

2. Maak de de oude luier los

Leg je baby neer op een schoon en veilig oppervlak, zoals een verschoningstafel of een verschoningsmat. Maak de luier los en vouw hem een beetje open, maar verwijder hem nog niet helemaal.

3. Maak je baby schoon

Is de baby een meisje, dan moet je altijd van voren naar achteren vegen om verspreiding van bacteriën naar de vagina te voorkomen. Begin bij de voorkant en werk naar de achterkant toe. Gebruik een nieuw doekje voor elk veegje.

 

Bij jongens moet je extra zorg besteden aan de genitaliën en het gebied eromheen. Maak grondig elke huidplooi in die zone schoon.

 

Zowel voor jongens als meisjes geldt dat je alle huidplooien in de luierzone goed moet controleren, tot de dijen en billen toe. Dat zijn immers de plaatsen waar zich vaak vuil ophoopt.

4. Maak de luierzone goed droog

Dep je baby zachtjes droog met een schone doek. Het is belangrijk dat het gebied rond de luier volledig droog is voor je een nieuwe luier aandoet, om irritatie te voorkomen.

5. Breng Dermocrem aan

Dermocrem wordt aanbevolen bij elke luierwissel om irritatie te voorkomen. Een dunne laag is meer dan voldoende – de billetjes mogen zeker niet wit zien van de zalf.

6. Doe een schone luier aan

Zorg ervoor dat de luier goed past en niet te strak zit. Zorg er ook voor dat er geen delen van de luier in de huidplooien van de baby zitten, want dat kan irritatie veroorzaken.

En last but not least: ruim netjes op

Deponeer de vieze luier meteen in een luierzak of luieremmer. Was je handen grondig zodra je klaar bent met het verschonen van de luier, eventueel met een alcoholgel.

 

En uiteraard, om af te sluiten: geef je baby een dikke knuffel!

Geen Dermocrem in huis?
Dermocrem is beschikbaar bij de lokale apotheek of online apotheek.

BE-ARPHA-OTC-0074-11-2023