Dermocrem aangebracht, luier verschoond. Speeltijd! Op een babyspeelmat bijvoorbeeld, een uitstekend middel om de baby in alle fases van zijn ontwikkeling nieuwe vaardigheden aan te leren.

Een babyspeelmat: vanaf wanneer?

Je kunt de baby al zeer kort na de geboorte vertrouwd maken met een babyspeelmat. Zorg er alleen voor dat er geen elementen kunnen loskomen en dat alles goed vastzit. In de eerste weken en maanden wordt de speelmat vooral gebruikt voor buiktijd en om de baby te stimuleren met kleuren en texturen. Rond de leeftijd van 3 tot 4 maanden, als baby's meer controle beginnen te krijgen over hun hoofd en schouders, worden speelmatten nog nuttiger. Ze moedigen baby's aan om te reiken, rollen en verkennen. Spiegeltjes, flapjes, grijptuigen, toeters of elementen die lawaai maken: wat een wondere wereld voor de baby om te ontdekken.

Hoe een speelmat bijdraagt tot de ontwikkeling van de baby

Sensorische ontwikkeling
Speelmatten zijn vaak kleurrijk en hebben verschillende texturen. Dat stimuleert de visuele en tactiele zintuigen van de baby.

 

Motorische vaardigheden
Door te reiken naar en te spelen met hangende speeltjes, ontwikkelen baby's hun grove en fijne motoriek.

 

Versterken van essentiƫle spiergroepen
Het stimuleren van buiktijd op een speelmat helpt bij het versterken van de nek-, rug- en armspieren van de baby, wat cruciaal is voor verdere ontwikkeling zoals rollen, zitten en kruipen.

 

Zelfontdekking
Sommige speelmatten hebben een spiegel, wat baby's helpt bij zelfherkenning en -bewustzijn.

 

Cognitieve ontwikkeling
Terwijl de baby speelt met verschillende objecten op de mat, ontwikkelt hij probleemoplossende vaardigheden en oorzaak-gevolgrelaties.

 

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Interactie met ouders of verzorgers tijdens het spelen op de mat kan de sociale en emotionele ontwikkeling bevorderen. Zo'n speelmoment biedt kansen voor communicatie, lachen en samen spelen.

 

Veiligheid en comfort

Een speelmat biedt een zachte, veilige plek voor de baby om op te liggen en te spelen. Het is belangrijk om te zorgen voor een schone en veilige omgeving, vooral als de baby begint te rollen en te bewegen.

Soorten speelmatten en keuze

De keuze voor de juiste speelmat hangt af van de behoeften van je kind en je eigen voorkeuren. Het belangrijkste is dat de mat een stimulerende, veilige en comfortabele omgeving biedt voor de ontwikkeling van je baby. Veel speelmatten zijn modulair en kunnen aangepast worden naarmate de baby groeit. Je kunt speeltjes toevoegen of verwijderen om ze uitdagend en interessant te houden.

Geen Dermocrem in huis?
Dermocrem is beschikbaar bij de lokale apotheek of online apotheek.

BE-ARPHA-OTC-0074-11-2023